Susan Vergouwen Gefeliciteerd!

susan vergouwen voor blog B2G

Susan Vergouwen, Gefeliciteerd met je ervaringscertificaat!

Susan is een vrolijke 38-jarige jonge vrouw uit Katwijk, moeder van drie kinderen. Suzan heeft bij Bureau2Go haar werkleertraject gedaan om vakbekwaam docent te kunnen worden. Na het werkleertraject bij BureauGo heeft ze met succes een afrondend EVC gedaan bij Vigor. Dat heeft haar een vakbekwaamheid bewijs opgeleverd waardoor ze zich nu vakbekwaam docent mag noemen.

De reden dat Susan zich heeft opgegeven voor een werkleertraject bij Bureau2Go was dat ze graag als BEKWAAM docent voor de klas wilde staan, dus met een afgeronde kwalificatie. Susan had al een vooropleiding maar geen afgeronde Pabo-opleiding. Susan staat een hele tijd voor de klas, tot grote tevredenheid van leerlingen, ouders, collega’s en directie. Toch wilde ze een schriftelijke kwalificatie voor haar vakmanschap. Via een interim-directeur die goed bekend was met EVC is zij met Bureau2Go in contact gekomen.

Susan heeft er wel over na gedacht om de Pabo deeltijdopleiding te gaan volgen maar zag op tegen de tijd die dit zou kosten naast werk en gezin. Haar idee was dat dit toch sneller en efficiënter zou moeten kunnen. Ze heeft goed uitgezocht wat er nog meer mogelijk was en zo kwam ze bij Vigor terecht. Vigor verzorgt EVC-trajecten waarmee je een vakbekwaamheidscertificaat kunt halen voor je beroep. Zo’n vakbekwaamheidscertificaat kun je vervolgens verzilveren voor een Pabo-diploma. Voor de arbeidsmarkt is dit verzilveren vaak niet nodig. Een EVC-traject volstaat ook.

Door het gesprek met Vigor is het balletje gaan rollen. Susan bleek tijdens het EVC-traject nog niet over alle competenties te beschikken om vakbekwaam docent te kunnen worden. Ze kreeg het advies om op een aantal onderdelen zich bij te scholen. Dat kon via een deeltijdopleiding op een Pabo, maar kan ook via een werkleertraject op de eigen werkplek, met begeleiding van Bureau2Go. Het werkleertraject is intensief, maar was wel binnen een jaar afgerond. De tijd dat je naast werk en gezin bezig bent met je eigen opleiding is zo wel veel korter dan met een deeltijdopleiding.

Bureau2Go heeft begeleiders die mensen die zich willen kwalificeren begeleidt gedurende een werkleertraject. In het geval van Susan was dit Hans Brokx. De werkleer coaches van Bureau2Go zijn zelf EVC-assessor zodat ze exact weten wat een kandidaat te wachten staat in een EVC-traject. Bij de start van het werkleertraject worden alle benodigde competenties in kaart gebracht en in een portfolio opgenomen. Gedurende het werkleertraject worden de competenties die geleerd worden ook in het portfolio opgenomen en van bewijslast voorzien. Zo ontstaat een volledig beeld van de competenties van een kandidaat inclusief bewijslast.

Hans Brokx, de coach van Susan, is onderwijskundige met jarenlange ervaring in het onderwijs en in het begeleiden van docenten. Susan zegt daarover: “ik vind het een mooi traject, je kijkt samen met je begeleider welke competenties je al bezit en je wordt gecoacht op de competenties die je nog niet bezit. Dat is heel efficiënt “. Haar band met Hans was heel goed. Er is een klik.  “Hans is heel persoonlijk “zegt Susan. “Ik kon hem altijd bellen en appen en kreeg gelijk antwoord. Ook in het weekend en de avonden, hij was er altijd toen ik hem nodig had “.

Naast Hans heeft de school ook een interne begeleider aangesteld. De interne begeleider heeft Susan dagelijks ondersteund tijdens haar werk op school. Hans en haar begeleider hebben samen Susan ondersteund en onderling hun coaching op elkaar afgestemd. Met haar inzet en enthousiasme heeft Susan haar traject zeer goed afgerond.

Susan geeft aan dat het traject heel vanzelfsprekend ging en ze werd zich weer bewust van de zaken waar ze onbewust bekwaam is was. Ze kijkt en luistert nu bewusten en heeft een breder zicht op de leerlingen, zodat ze nu goed weet welk traject ze met haar leerlingen in moet en kan gaan. Ze is bewust bekwaam geworden en een betere juf voor haar kinderen zegt ze zelf.

Op de vraag wat wij als Bureau2go nog konden veranderen zegt ze: “Jullie kunnen het stappenplan nóg beter uitleggen, nog beter vooraf aangeven wat jullie precies gaan doen in de begeleiding. Ik kwam er pas achter dat jullie via een 1 op 1 opleiding coaching on the job geven. Dat staat gelijk aan de input van een 4-jarig Hbo-opleiding! En dat in iets meer dan een half jaar. Dit kunnen jullie nog beter op de website zetten.

Wat doet Susan nu anders dan voor het EVC? “Ik ben mij er meer bewust van wat ik onbewust al deed, ik heb meer inzicht gekregen”. “Ik sta met veel zelfvertrouwen voor de klas en misschien ga ik het EVC nog wel verzilveren voor een diploma. Maar misschien ga ik ook de IB-opleiding doen, een opleiding kindercoach. Ik weet het eigenlijk nog niet, nu eerst lekker voor de klas staan”.

 

 

Vond je dit artikel leuk?

Share on facebook
Artikel delen op Facebook
Share on linkedin
Artikel delen op Linkedin
Share on whatsapp
Artikel delen op WhatsApp